Barion Pixel

Spóroljunk a fürdőszobában

Íme 5 hasznos tipp a takarékoskodásra a napi higiéniához. És Földanyánk is hálás lesz érte, ha spórolunk a fürdőszobában.

natúr szappan
1. A legkézenfekvőbb spórolás, ha a hosszú kádfürdőket gyors zuhanyozásra cseréljük.

A kádfürdőzés szerelmeseinek nyilván ez rossz hír, de egy finom illatú szappannal a zuhanyzás is lehet éppolyan élmény, mint a habokban való hosszú ejtőzés. 


2. Használj szilárd szappant a folyékony helyett!

Egy kézmosás alkalmával átlagosan 2,3 gr folyékony szappant használunk, ami egy 500 ml-es Nesti Dante folyékony szappannal számolva 18,5 Ft/kézmosás.

Szilárd szappanból viszont csak 0,35 gr-ot használunk el, ami forintosítva 2,6 Ft/kézmosás.

Egy darab 250 gr-os Nesti Dante natúrszappannal kb. 700x moshatunk kezet, míg egy 500 ml-es folyékony szappannal kb. 200x. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy egy Nesti Dante szappan sokkal lassabban fogy, mint egy átlagos szappan, még jobban megéri.

A szilárd szappan vízlábnyoma is egyértelműen kisebb, mint a folyékony szappané.

3. Ne hagyd folyni a vizet!

Kézmosás és zuhanyzás közben a szappanozás időtartamára zárd el a vizet! Kezet moshatsz akár hideg vízben is, ugyanolyan hatékony lesz, ha rendesen szappanozol.

Egy kutatás szerint egy átlag zuhanyozás 8-12 percig tart. Sokan ébredünk a zuhany alatt, de ha ellenállunk a kísértésnek, hogy sokáig élvezzük, és csökkentjük a zuhany alatt töltött időt, mondjuk 7 percre, máris sok energiát spóroltunk.

4. Használd fel a maradék szappanokat!

A Nesti Dante szappanokat az utolsó morzsáig el lehet használni, mert ugyanolyan finom illatúak és állagúak maradnak, mint a kezdetben. De a végén mindig marad egy kis vékony lapka, amit már nehéz kézbe fogni. (pedig az első tippből már tudjuk, hogy sok-sok kézmosásra elegendő még) Ezeket a kis darabokat lereszelve ruhák mosására is felhasználhatjuk, pont olyan jók, mint a mosószappan.

5. Állítsd be jól a vízhőmérsékletet!

Ha van lehetőséged, szabályozd úgy a vízmelegítőben vagy kazánban a hőmérsékletet, hogy pont jó legyen csak a meleg csapot kinyitva. Akkor a leghatékonyabb az energiafelhasználás, ha nem kell hideg vizet kevernünk a meleghez. Azzal is energiát tudsz spórolni, ha termosztátos vagy egykaros keverőcsapot használsz. Rengeteg víz folyik el ugyanis addig, míg beállítod a megfelelő hőmérsékletet.

Kicsit olyan ez, mint a fogyókúra. A táplálkozási tanácsadók azt javasolják, hogy ne diétázzunk, hanem változtassunk életmódot. Építsünk be az életünkbe pár apróságot, ami még elfogadható a számunkra, már azzal is sokat tettünk a takarékoskodásért és környezetünk védelméért is.