Barion Pixel

Vízlábnyom csökkentés – Talán furcsának hangzik ebben a forró nyárban, amikor vízhiány fenyeget bennünket, hogy használjunk minél több szappant. Pedig a szappan segíthet bolygónk ivóvíz tartalékainak megőrzésében.

Vízlábnyom

A köztudatba mostanra szépen beépült a karbon-lábnyom fogalma, de a jelenlegi aszályos időben beszélnünk kell egy vízlábnyomról is. Ez a mutató azt jelzi számunkra, hogy az adott termék előállításához mennyi vizet használtak fel.

A híreket figyelve már az európai ember is szembesül azzal, hogy a legdrágább kincsünk az édesvíz.

Kézzelfogható valósággá válik, hogy Európa nagy folyói időszakosan kiszáradnak. Egy mai hír szerint a Pó folyó olyan mértékben száradt ki, hogy már több tíz kilométerre a torkolattól is megjelenik a tengervíz, ami ihatatlanná és öntözésre alkalmatlanná teszi a folyó vizét. Ez pedig a tészta imádók egyik kedvenc összetevőjét, a parmezán sajtot is veszélyezteti, mert nem tudják elegendő vízzel itatni a tejet adó teheneket. És ez csak egy példa.

vízlábnyom

Sokféle módon tehetünk a saját vízlábnyomunk csökkentésére, az egyik könnyen bevezethető életmódbeli változás, ha a folyékony szappanokat, tusfürdőket cseréljük szappanra.

A szappan sokféle szempontból környezetbarátabb alternatíva a tusfürdőnél, folyékony szappannál, de most tekintsük át kizárólag vízlábnyom szempontjából.

Összetétel

A szappan összetételét tekintve 90%-ban valamilyen olaj vagy zsiradék, a maradék 10% lúg, adalékanyagok és víz változó arányban. A víz mennyisége receptúrától függően 4-6%. Vagyis egy átlagos 100 gr-os szappanban kb. 4-6 gr. Egy 250 gr-os Nesti Dante szappanban 10-15 gr (10-15 ml).

A tusfürdők, folyékony szappanok összetétele egészen más. Az állagából adódóan is sejthetjük, hogy egészen mások lesznek az arányok. Elegendő rápillantani a termékek összetevő listájára, első helyen az aqua vagyis víz áll. Ez azt jelenti, hogy az adott összetevőből van a legtöbb az adott termékben. A víztartalom általában 40-50%. Vagyis egy 500 ml-es folyékony szappanban 200-250 gr (200-250 ml).

Őrület, hogy minden egyes flakon folyékony szappannal hazacipelünk egy pohár vizet!

… és nem csak mi cipeljük, hanem a szállítmányozók, fuvarozók is. Nagyobb súly pedig nagyobb üzemanyag fogyasztást is jelent, ami szintén környezetszennyező.

Használat

A szilárd szappan eleve gazdaságosabb megoldás a folyékony szappannál: Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy átlagos 100 gr-os szappan kb. 4 flakon tusfürdőnek felel meg.

Különösen igaz ez, ha gyerekek használják. A folyékony szappanokat könnyű túladagolni, kiborítani. A pumpás csomagolásoknál bosszantó, hogy az egy adag néha túl sok egy kézmosáshoz, és nem lehet szabályozni a mennyiséget.

Az már csak a hab a tortán, hogy a szappan használata alaposabb kézmosást eredményez, mint a folyékony szappané. Ugyanis a habzás eléréséhez pár másodpercig “kénytelenek” vagyunk a megnedvesített szappant a kezünkben dörzsölni. így akaratlanul is alaposabban tisztítjuk a kezünket, mint ha folyékony társát használnánk.

De én nem szeretem a szappant!

Ha mégis tenni szeretnél valamit a környezetért, válaszd a szilárd tusfürdőt. Tökéletesen ötvözi a szilárd szappan környezetbarát tulajdonságait a folyékony szappan “tusfürdő-szerű” érzetével a bőrön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük