Barion Pixel

Mindenmentes tusfürdő és szappan?

De ha mindentől mentes, mi van benne? Mitől kell mentesnek lennie a „mindenmentes” tusfürdőnek? Rendet teszünk a témában.

mindenmentes tusfürdő
A "mindenmentes" általában a vegyszermentes szó szinonímájaként szokott szerepelni a termékleírásokban.

A natúrkozmetikumok rajongói számára a vegyszermentesség alapkövetelmény. Ahhoz, hogy megértsük ennek a jelentőségét, kicsit vissza kell lépnünk oda, hogy miből készülnek a „hagyományos” kozmetikumok.

A szappanok alapvetően valamilyen zsiradékból, lúgból, sóból és vízből állnak.

A zsiradékok lehetnek szintetikus, ásványi, állati vagy növényi eredetűek. A natúr szappanoknál általában az a kívánatos, hogy növényi eredetű olajból készüljön.

A tusfürdők, folyékony szappanok esetében azonban más a helyzet.

Ezek a termékek teljesen más eljárással készülnek, mint a szappan. Nem egyszerűen vízzel higított szappanok, inkább vegyipari terméknek tekinthetőek. Ezt könnyen kipróbálhatjuk magunk is: Ha a szappant feloldjuk vízben, egy nem túl gusztusos opálos löttyöt kapunk, ami egyáltalán nem hasonlít a tusfürdős flakonban található géles állagú, átlátszó anyaghoz, de még a „krémes” állagúnak hirdetett verziókhoz sem.

De akkor miből készül?

A tusfürdők, folyékony szappanok változó arányban tartalmaznak: mosóaktív anyagot, vizet, tartósítószereket, pH szabályozót, sót, egyéb adalékanyagokat (illatanyagok, UV szűrőt, színezéket, stb). Az arányokról fogalmat alkothatunk, ha megnézzük az adott termék összetételét a cimkén. A szabály szerint a lista elején az az összetevő szerepel, melyből a legtöbb van az adott termékben. Általában vízből van a legtöbb, amivel nincs is baj. A legáltalánosabban használt mosóaktív anyag az SLS vagy újabban az SLES, ami 90%-ban szintetikus összetevő, vagyis vegyszer.

Az SLS és a SLES a fő "ellenség"

Az SLS és a SLES a tusfürdők és folyékony szappanok habzásáért és tisztító hatásáért felelős összetevők. Így ezeket tekinthetjük a tusfürdők legfontosabb összetevőinek.

Mi az a paraben?

A paraben egy tartósítószer, hatékony baktérium és gombaölő tulajdonsággal. Sajnos azonban a kozmetikai iparban használt methylparaben szintetikus eredetű, így nem fordulhat elő natúr- vagy „mentes” termékekben.

Akkor mitől is mentes a "mindenmentes" tusfürdő?

Alapvetően tehát SLS, SLES és parabenmentes. De ezeken kívül sem tartalmaz más szintetikus vagy ásványi összetevőt. A Nesti Dante összes tusfürdője és folyékony szappana „mindenmentes’-nek tekinthető.

Létezik "mindenmentes" szappan?

Hogyne, alapvetően egy jó és valódi natúrszappan nem tartalmaz sem SLS-t, sem parabent. Egyszerűen nincs rá szükség benne, mert a szappan maga mosóaktív és a jól kifőzött szappannak nincs szüksége tartósítószerre, gyakorlatilag örökéletű.