Posted on Hozzászólás most!

Retinol és társai

Az igazság, amit tudni akartál a szérumokról.

Az illatszerboltok polcain, a webshopok képein és a bloggerek cikkeiben ott mosolyognak rád, csábítóak, de soha nem tudtad, mire való? Miben más, mint a megszokott krémed? Lerántjuk a leplet!

Tulajdonképpen mi is az a szérum? 

A szérumok vékony állagú, gyors felszívódású bőrápolók, amelyek nagy koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat. Minden arcápoló tartalmaz hatóanyagokat, vivőanyagokat, emulgeátorokat és még számos más összetevők, melyeknek mindnek megvan a maga funkciója. A szérumokban a hangsúly a hatóanyagokon van. 

Nagyszerű! Akkor miért nem használunk kizárólag szérumot? 

Erre nincs igazán szabály, de a bőrgyógyászok azt javasolják, a maximális hatás érdekében használjunk mindkettőt! A szérumok gyorsan és könnyen beszívódnak a bőrbe, így elsőként azok kerüljenek a gondosan megtisztított bőrre. A szérumokat “le is kell zárni”, amire az arckrémek nyújtanak tökéletes megoldást, így célszerű a napszaknak megfelelő arckrémmel folytatni az arcápolást. Mit várhatunk a szérumoktól? 
 – Gyorsan beszívódnak a bőrbe – könnyebb állaguk révén gyorsabban és mélyebb rétegbe szívódnak a bőrben. 

– Megnyugtatják az érzékeny bőrt – A szérumok könnyű állaguk miatt ideálisak az akné-képződésre hajlamos zsíros bőr számára. Nem tömítik el a pórusokat. 

– Simítják a finom ráncokat és szarkalábakat – A szérumok egy része olyan hatékony ránctalanító hatóanyagokat tartalmaz, mint pl. a retinol. 

– Óvják a bőrt a káros szabadgyököktől – Az olyan szérumok, mint pl. a C-vitamin, óvják a bőrt az UV sugárzás okozta károktól, megakadályozva az idő előtti öregedést. 

– Hamarabb hoznak látványos eredményt – A nagyobb hatóanyag koncentrációnak köszönhetően látványosabb eredményt képesek nyújtani a hagyományos arckrémeknél. 

– Könnyű, kellemes érzés a bőrön – Mivel gyorsan beszívódnak, nem okoznak zsíros vagy “nehéz” érzést a bőrön. 

Kedvenc szérumjaink:

1. Retinol

Aki manapság ránctalanítás, anti-age vagy érett bőr témában rákeres a netre, szinte biztos, hogy az első találatok között a retinolokra bukkan. Hihetetlen népszerűségük hatékonyságuknak köszönhető. A retinol voltaképpen A-vitamin. Legfontosabb hatása, hogy a bőrben a kollagén képződését serkenti, amely a feszességért felelős. De sejtes szinten más áldásos hatása is van: fokozza az új sejtek képződését, javítja a bőr vízmegkötőképességét, antioxidánsként lassítja a kollagén lebomlását. Összességében a bőr fiatalos működését állítja helyre, így csökkenti a ráncokat, halványítja a pigmentfoltokat, és csökkenti a pattanások kialakulását. Hogyan válasszak retinol tartalmú kozmetikumot? 
– Ha kifejezetten retinol szérumot választasz, akkor fontos, hogy ellenőrizd a hatóanyagtartalmat. A 0,25% – 1%-os retinol tartalom már elég magasnak és hatékonynak számít. 
– A retinol levegővel érintkezve könnyen lebomlik, ezért a legjobb, ha pumpás, airless csomagolásban van. 
– Ellenőrizd a többi összetevőt is! Mivel a retinol önmagában is képes irritációt okozni, fontos, hogy ne tartalmazzon illatanyagot vagy más irritáló összetevőt. Ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, milyen egyéb kozmetikummal együtt használod. 
 

Hogyan használjam? 

– Ha először használsz retinol szérumot, kezd egy alacsonyabb koncentrációval, később átválthatsz magasabbra. 
– Eleinte semmiképp se használd naponta, csak hetente 2x-3x, és fokozatosan emeld minden napra. Az 1%-os retinolt még gyakorlottként se használd naponta, heti 2-3 alkalom elegendő. A hosszú távú használat akkor is hatékony lesz. 


Hová illesszem be az arcápolási rutinba? 

Legjobb este használni és a következő lépéseken végimenni:
1. ARCLEMOSÓ
2. TONIK
3. RETINOL SZÉRUM 
4. ÉJSZAKAI KRÉM

 

Én még csak huszonéves vagyok, használhatom? 

– Igen, sőt, jól teszed. A bőrgyógyászok szerint a bőr mély rétegű öregedése már húszas éveinkben elkezdődik. Az öregedés lassításával sokat teszel a későbbi szép arcbőrért. Nem fog hozzászokni a bőröd, ne aggódj emiatt. Plusz bónuszként a pattanások nyomainak eltűntetésében is segít. 

2. Bakuchiol

Rögtön a retinol után kívánkozik ez a fura nevű hatóanyag azért, mert szokás vegán retinolnak is nevezni. Egy Psoralea corylifolia nevű növényből sikerült izolálni, melynek szanszkrit neve Bakuchi, ebből ered elnevezése. Tisztán növényi hatóanyag. 

Ugyan összetételét tekintve egyáltalán nem hasonlít a retinolra, de hatásában igen: a kollagén képződését serkenti, ezáltal jelentősen javítja a bőr feszességét, csökkenti a ráncokat. 1%-nál nagyobb töménység esetén a pattanások ellen is hatékony fegyver. 


A legnagyobb előnye a retinollal szemben, hogy egyáltalán nem irritálja a bőrt. 

Hová illesszem be az arcápolási rutinba? 
Legjobb este használni és a következő lépéseken végimenni:
1. ARCLEMOSÓ
2. TONIK
3. RETINOL SZÉRUM 
4. ÉJSZAKAI KRÉM

3. Hyaluronsav

A bőrápolási trendek egyik legnagyobb sztárja, szinte minden arcápolóba beleteszik a gyártók kisebb-nagyobb mennyiségben… de vajon tényleg annyira hatásos? Igen! nagyon is! 

Mit tud a hyaluronsav? 
– Az emberi szervezetben természetes módon előforduló molekula. Legnagyobbrészt a bőrben található, de megtalálható az ízületekben és az összes többi sejtünkben is. 
– A saját súlyának 1000x-ét képes vízben megkötni.
– Vízmegkötőképességének köszönhetően simítja a bőrt, teltebbé teszi, csökkenti a ráncokat, gyulladáscsökkentő hatású.
– Ne tévesszen meg a nevében a “sav” elnevezés, nincs irritáló hatása, nem csíp, nem pirosodik ki tőle a bőr. 

Mi a különbség a különféle hyaluronsavas készítmények között? 
– Először is a koncentráció: Ellenőrizd a csomagoláson, mennyi hyaluronsavat tartalmaz az adott készítmény. Ne tévesszen meg, hogy az összetevők listáján eléggé hátul szerepel, mert 1-2%-os hyaluronsav tartalom már soknak számít. 
– Többféle molekula méretű hyaluronsav létezik. A különféle méretű molekulák a bőr különböző rétegeibe képesek bejutni és kifejteni hatásukat. A legjobb, ha olyan készítményt választasz, ami többféle méretű molekulát tartalmaz. 

Hogyan használjam? 
– A hyaluronsav nem okoz irritációt, teljesen bőrbarát. Használhatod naponta 2x, reggel és este is. 

Hová illesszem be az arcápolási rutinba? 
Legjobb este és reggel használni és a következő lépéseken végimenni:
1. ARCLEMOSÓ
2. TONIK
3. SZÉRUM 
4. KRÉM

Én még csak huszonéves vagyok, használhatom? 
– Igen, kortól függetlenül mindenki használhatja. Idősebb korban nagyobb szükség van rá, de fiatalabb korban is érdemes beilleszteni a rutinba. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük